maanantai 7. toukokuuta 2012

Turinoita Tallinnasta


Kuten tuossa jo aiemmin röyhkeästi hehkutimme, kävimme tosiaan Tallinnassa langanhamstrausreissulla.

Mitäs muuta sitä laivalla tekisikään?

Menimme meren yli perjantaina aamulaivalla, laitoimme miehet urheiluharrastuksensa pariin ja suuntasimme ihanaan Karnaluksin käsityötavarataloon.

Ihanuuksien ihmemaa – joskaan ei sisustuksellisesti.

Kauppa ei varsinaisesti häikäise sisustuksellaan eikä sinne taatusti onnistu löytämään, jos ei ihan tarkkaan tiedä mistä etsiä. Käynti rakennukseen on huomaamattomasta lasiovesta ja itse tavaratalo löytyy vasta toisesta kerroksesta vaatimattoman metallioven takaa. Sisään päästäkseenkin pitää soittaa ovikelloa. Sisältöhän se kuitenkin tärkein on ja olimme onneksi osanneet varautua tarkalla osoitteella.

Neulisti ja ostoslista

Nappeja, helmiä, puikkoja, kankaita, nauhoja, kirjoja, lehtiä, korutarvikkeita, pitsejä ja ennen kaikkea valtavasti lankoja on kauppa pullollaan niin edullisesti, että ainakin meillä oli hankaluuksia tehdä päätöksiä siitä, mitkä ihanuudet pääsevät mukaan ja mitkä (voih!) jätetään kauppaan. Neulisti oli kylläkin viisaasti varustautunut ostoslistalla, mutta Vyyhti päätti antaa langan viedä.

Vasemmalla Vyyhdin keko, oikealla Neulistin. Varmistettakoon vielä, että Neulistin keko ei muuten sitten todellisuudessa ole yhtään pienempi, vaikka kuvakulman vuoksi siltä vähän näyttääkin. Pitäähän sitä pitää mainetta yllä...

Vietimme kaupassa 3,5 tuntia ja aika lailla samanlaiseen lopputulokseen päästiin molemmilla taktiikoilla: puuvillaa, bambua ja villaa sekä puhtaana että erilaisina ihanina sekotteina mm. silkin ja kashmirin kanssa. Paikasta löytyy sekä tuttuja merkkejä kuten Rowania ja Novitaa että lukuisia uusia tuttavuuksia. Lisäksi puikkoja, koukkuja, nappeja ja neppareita jos jonkinmoisia.


Jos aiot joskus itse suunnata Karnaluksiin ja mennä yhtä sekaisin kuin me, niin pienenä vinkkinä seuraavat: ota mukaan iso ja kestävä ostoskassi, juomista ja vaikka pikku purtavaakin sekä ennen kaikkea riittävästi käteistä. Jos ostat nappeja, niin koko purtilo otetaan mukaan kassalle (emme olleet ainoita, jotka tätä mietiskelivät). Maksettaessa hintoihin lisätään 20 prosentin vero.


Kylläpä muuten oli ihanaa, kun kaupassa erään naisen kanssa kulki mies tarjoillen virvokkeita, "että jaksat". Jäimme ostosten jälkeen juttelemaan toisten suomalaisten asiakkaiden kanssa kaupan edustalle ja eräs totesi heti, että ovat varmaan tuore pariskunta, kun tuskin mies muuten noin omistautuisi naisen shoppailulle. Tottahan se varmasti oli, mutta aika hurmaavaa silti.

Hurmaava pieni leluhiiri huovutetusta pellavasta (Puu- ja putukapood), suloiset pitsikorvikset (Tekstiilistuudio) sekä käsintehtyä saippuaa (joka olikin latvialaista – hupsis!).

Seuraavana päivänä kiertelimme tyttöjen kesken vanhankaupungin käsityöpuoteja ja taisi sieltäkin jotain pientä ihanaa mukaan tarttua.

Suklaaöverit Kohvik Chocolats de Pierressä Meistrite Hoovilla.

Vaikkei kevät ollut vielä Tallinnassakaan kovin pitkällä, oli päivä kuitenkin sen verran lämmin, että kohdattuamme hurmaavan suklaakaupan tarkenimme juoda kaakaot ulkona. Että oli hyvää!

Tiskaajan hommiin olisi päässyt tutustumaan ihan ilmaiseksi. Jätettiin kuitenkin tällä kertaa väliin.
Neulein koristeltu polkupyörä Meistrite Hoovilla.
Lankaöveriterkuin

Vyyhti ja Neulisti

22 kommenttia:

  1. Kohtuullisen hyvä saalis teiltä sieltä kaukomailta kotoutui. Vaikutti hauskalta reissulta. Sain ukkokullaltani aika hörähdyksen kun kerroin miten huomaavainen puoliso käyttäytyy lankaostoksilla. Ei ole mokoma ikinä edes lankakaupassa ollut enkä ole kyllä pyytänytkään. Jotkut asiat vaan on parempi tehdä ilman toista puoliskoa. Kummallakin omia juttuja ja niin poispäin. Tosin ollaan kyllä oltu jo yhdessä neljännes vuosisata, että varmaan senkään takia ei ihan aina tarvitse samassa paikassa oleilla.Odotan jännittyneenä mitä hienouksia langoista valmistuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hauska ja tuottoisa reissu. Kylläpä säästettiin...

      Eipä minunkaan puolestani tarvitse miehen tulla lankakauppaan jos ei kiinnosta, viihdyn kyllä ihan itsekin. Oli se kuitenkin aika liikuttavaa, miten tuo mies omistautui asialle. :)

      Poista
  2. Voi että, käsityöhullun unelmamatka :).

    Meillä puolisko osaa jo 40 vuoden jälkeen arvostaa lankaostoksilla käyntiä :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hullun nimenomaan...

      On siulla kyllä hyvä mies. :)

      Poista
  3. OI miten ihana reissu, minäkin haluan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosi mukavaa, ja kun miulla oli sinne muutakin asiaa (serkkua tapaamaan), niin hyvin kätevästi yhdistyi nämä kaksi päämäärää. Suosittelen kyllä sekä Karnaluksia että Tallinnaa ylipäätään, jos on joskus mahdollisuus. Tallinna on muutenkin niin kiva kaupunki ja ihanan lähellä, olen ihan menettänyt sydämeni sille. Ja viron kielelle varsinkin. :)

      Poista
  4. Ja taas viherryn uhkaavasti kateudesta. Voisinpa minäkin lähteä Tallinnaan lankamatkalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti onnistuu, on se vaan aikamoisen hauskaa! Sitten kun on omat hankinnat tehty, voi vielä nautiskella paikallisista käsityöpuodeista ja ihanista ravintoloista.

      Poista
  5. Voi miten ihana matka neulojan taivaaseen, tuonne on kyllä päästävä!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinne on todellakin päästävä! On muutenkin niin kiva kaupunki ja mukavan lähellä (noin niin kuin moneen muuhun paikkaan verrattuna, Jyväskylästä asti kun on jo vähän enemmän matkaa vaikkapa Helsinkiin verrattuna). Jos muuten haluaa nopsaan perille, niin kannattaa tutustua Estonian airiin. Ne lentää ainakin Joensuuhun, Kajaaniin, Vaasaan ja Jyväskylään. Me kun miehen kanssa vietettiin reissussa vähän pidempi aika sukuloimassa, niin tultiin takaisin lentäen. Oli kyllä niin vaivatonta, että voin suositella. Pitää vaan sitten varata tilaa matkalaukkuun, jos ei käy niin onnellisesti kuin miulla, että sain langat Neulistin ja miehensä autokyytiin.

      Poista
  6. Ääääh, kadekadekade!!
    Hurahdin itsekin ihan täysin Tallinnaan meidän helmikuisella Karnaluks-reissullamme. Silloin mulla ei vaan ollut etukäteen mitään hajua koko kaupan valikoimasta... Joten siellä vaan pyörin silmät selällään enkä osannut ostaa mitään. Noh, seuraavalla kerralla taidan ottaa kantajan mukaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohoh, miten siä pääsit sieltä ulos ilman ostoksia? Täytyy olla rautainen itsekuri... Kantaja on kyllä hyvin suositeltava!

      Poista
  7. No niin! Siinä sitten pärjää taas vähän aikaa noiden lankojen kanssa :) Onko jo jotain tiettyjä projekteja tiedossa? Stendersin saippuat on ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tulin ostaneeksi langat kuuteen neuletakkiin, yhteen paitaan, yhteen mekkoon ja yhteen peittoon. Voihan typerääkin typerämmät matkaneulesukat, jotka on ensin hoideltava alta pois!

      Poista
    2. Minä menin tosiaan ihan tunteella ilman tarkempia suunnitelmia. Sen verran oli ajatusta, että haluan tehdä vauvalle unipussin, neuletakin, haalarin sekä hoitoalustan, mutta mitään ohjeita ei ole vielä katsottuna. Itselle löysin ihanaa kashmir-silkkisekoitetta, josta teen jonkinlaisen neuletakin tai -paidan. Lisäksi ostin kasoittain puuvilla- ja bambulankoja, niistä sitten jotain kesäneuleita meille molemmille.

      Poista
    3. Mitähän minä taas höpisin... Ei se lanka sentään kashmir-silkkisekoitetta ole vaan kashmiria ja merinovillaa. Silkki löytyy ihan muista langoista.

      Poista
  8. ihana lankamäärä. minä kävin viimeviikolla tuolla samassa kaupassa. Todella ihmekauppa! Itse ostelin enmän nauhoja,mitä siellä oli käsitämättömän paljon, ja kukkakoristeita ym. Tahtoo ehdotomasti uudestaan ja pian. vastapäätä tätä liikettä on toinen pieni lankaputikki. Tosilaadukaita lankoja eikä kalliita. Kannattaa käydä siellä. Meillä kävi niin ettemme kerineet vanhankaupungin lanka ja käsityöliikkeisiin juuri ollenkaan. Pitäisi käydä uudestaan niin että kävisi vain vanhassa kaupungissa. millä kadulla tuo kahvila on vanhassakaupungissa?ystäväni ei lähde ensikeralla mukaan vaan pitää mennä yksin jos ei löydä ketään kuka lähtisi.hyvinhän siellä selviää suomen ja venäjän kielellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä kahvilaa ja varsinkin heidän kaakaotaan. Tekevät sen sulattamalla suklaata, oli aivan ihanaa. Meistrite hoovilla eli Mestareiden pihalla sijaitsevan kahvilan osoite on Vene 6 ja samasta pihapiiristä löytyy myös useita kivoja käsityöläispuoteja. Ei ole vaikea löytää, käynti on samalta kadulta kuin Katariinan killalle, missä haluat varmaan myös vierailla. :)

      Hauskaa matkaa!

      Poista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  10. Oijoi mitä aarteita! Voi kunpa miekin oisin niin fiksu, että laatisin ostoslistan joskus lankaostoksia varten...*huoh*

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...